First loyang sekelip mata hilang dari pandangan mata walau pun panas,,,(kuatnya makan anak-anak aku nir)
Second loyang,,,,keluar jer dari oven,,,masing-masing ambik tupperware nak simpan bawak gi sekolah esoknya....(hihihi bahagia hidup kalo dari dulu dah pandai wat roti)............memandangkan ada kawan-kawan yang minta untuk aku share resepi...jeng-jeng-jeng..aku berterima kasih sangat kat kak norli...bila nengok blog kak norli rasa seronok nak mencuba resepi roti yang dia bagi (mcm syok jer nak cuba)... hihihi...mari ler kita memanfaatkan resepi roti ni....selamat mencuba....
RESIPI DOH ASAS ROTI (1)
.
A 100g tepung roti (high protin)
70 g air mendidih
B 300g tepung roti (high protin)
100g tepung gandum
80g gula castor
6g garam
20g susu tepung
9g yis segera
C 175g air sejuk
60g telor sejuk
D 60g butter
CARA2
1. campurkan air panas didih kedlm tepung sebatikan jadikan doh. sejukkan dah masukkan kedlm peti ais selama 12 jam.
2 campurkan adunan B sebatikan dan masukkan adunan C dan uli sehingga menjadi doh baru masukkan adunan A tadi, uli sehingga sebati.
3 campurkan adunan D dan uli sehingga menjadi elastik, buat ujian elastik
4. rehatkan selama 40minit atau sehingga naik 2x ganda
5. apabila doh naik tumbuk buang angin dahulu. buat doh besar rehat 10 minit.
6. bahagi2 kan doh dan bentuk2 kan dan masukkan inti jika perlu. rehat 30minit to 1jam atau sehingga doh naik 2x ganda
Ha...sedap roti tu..lembut...anak akak pun suka..tpi akak x larat nk uli tpg tu..!! Nk guna mixer takut rosak laq..cuma x leh buat kek nanggis akak nnti..
ReplyDeleteanje.. share2 ler resepi kat sini hihihi
ReplyDeletesedapnyeeee... (saya ni memang nye antu roti...)..sambung lagi...ermmm sedapnye..yum..yum...
ReplyDelete