Followers

Tuesday, October 26, 2010

Roti tak sempat sejuk, dah licin...

salam, petang nir baru berkesempatan nak upload gambar....ahad lepas wat roti yang aku dapat dari blog kat norli..(sedap makan roti buatan sendiri,,,,ditanggung halal dan bersih) Loyang yang pertama cantik sikit tak ler terlalu gelap sangat...tp tak sempat sejuk dah lenyap dari pandangan mata.....loyang yang second gelap sikit, agaknya oven dah panas ,,,,(hihihi mmg ler panas)...berterima kasih sangat pada kak norli sebab sebelumnya ada ler mencuba beberapa resepi wat roti yang diambil dari majalah tapi semuanya hampehhh....yang ini boss besar kat umah nir pun puji..".sedap macam roti jual kat kedai ler(kembang sikit idung temek nirr)...ari nir nak wat lagi sbb anak dara nak makan roti yang mak wat.....

First loyang sekelip mata hilang dari pandangan mata walau pun panas,,,(kuatnya makan anak-anak aku nir)


Second loyang,,,,keluar jer dari oven,,,masing-masing ambik tupperware nak simpan bawak gi sekolah esoknya....(hihihi bahagia hidup kalo dari dulu dah pandai wat roti)............memandangkan ada kawan-kawan yang minta untuk aku share resepi...jeng-jeng-jeng..aku berterima kasih sangat kat kak norli...bila nengok blog kak norli rasa seronok nak mencuba resepi roti yang dia bagi (mcm syok jer nak cuba)... hihihi...mari ler kita memanfaatkan resepi roti ni....selamat mencuba....

RESIPI DOH ASAS ROTI (1)

A 100g tepung roti (high protin)
70 g air mendidih

B 300g tepung roti (high protin)
100g tepung gandum
80g gula castor
6g garam
20g susu tepung
9g yis segera

C 175g air sejuk
60g telor sejuk

D 60g butter

CARA2

1. campurkan air panas didih kedlm tepung sebatikan jadikan doh. sejukkan dah masukkan kedlm peti ais selama 12 jam.
2 campurkan adunan B sebatikan dan masukkan adunan C dan uli sehingga menjadi doh baru masukkan adunan A tadi, uli sehingga sebati.
3 campurkan adunan D dan uli sehingga menjadi elastik, buat ujian elastik
4. rehatkan selama 40minit atau sehingga naik 2x ganda
5. apabila doh naik tumbuk buang angin dahulu. buat doh besar rehat 10 minit.
6. bahagi2 kan doh dan bentuk2 kan dan masukkan inti jika perlu. rehat 30minit to 1jam atau sehingga doh naik 2x ganda
.

3 comments:

  1. Ha...sedap roti tu..lembut...anak akak pun suka..tpi akak x larat nk uli tpg tu..!! Nk guna mixer takut rosak laq..cuma x leh buat kek nanggis akak nnti..

    ReplyDelete
  2. anje.. share2 ler resepi kat sini hihihi

    ReplyDelete
  3. sedapnyeeee... (saya ni memang nye antu roti...)..sambung lagi...ermmm sedapnye..yum..yum...

    ReplyDelete